Hoofdslider-208-rally-vervolg Slider-home-Peppino-6N Vervolg-paginaslider-Peppino-3 Hoofdslider-C3-nieuw-vervolg Hoofdslider-Peugeot-3008-vervolg Hoofdslider-C3-nieuw-achter-vervolg

Onderhoud & reparaties

Een betrouwbare garage voor al het onderhouds- en reparatie-werk aan uw auto. Tegen een eerlijke prijs.

Lees meer Afspraak maken

Autofinanciering & Garantie

Nu rijden, later betalen? Ook DIT kunnen wij voor u regelen!

Lees meer

Afspraak maken

Maak online een afspraak! Vul eenvoudigweg ons formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.

Lees meer

5 motorolie

Niet iedere olie is gelijk.

U kent vast de kreet motorolie, mogelijk zelfs synthetische olie, of minerale olie etc... Maar welke olie is nu geschikt voor uw auto?
Laat u zich goed informeren door onze specialisten over deze - best wel ingewikkelde - materie! Verder op deze pagina vindt u een link naar de meest gestelde vragen over olie. Zorg ervoor dat u de juiste olie gebruikt voor uw auto, voor een beter behoud van uw motor!

Voorkom problemen en zorg dat u altijd een liter van de juiste olie in de auto heeft!

 

Als je denkt dat olie altijd gelijk is, dan kun je toch gewoon de goedkoopste olie kopen?

 geld en portemonneeElke verzekering heeft niet dezelfde dekking. Dat geldt ook voor olie. In naam gelijk, in eigenschappen niet.

Op onze "olievragen pagina" leggen we uit, dat olie aan eisen  moet voldoen die de autofabrikant aangeeft. Dat kan per fabrikant en motortype verschillen! De prijs van de olie zegt in veel gevallen niet veel over de toepasbaarheid van de olie. Dan moet u echt duiken in de oliespecificaties en die moeten kloppen samen met de oliedikte.

Alléén een juiste oliedikte (bijvoorbeeld 5W30 of 10W40) zegt niet alles! Het gaat dan juist om de kwaliteitseisen en toevoegingen. En soms om de goedkeuring die een automerk eraan heeft gekoppeld.

Als het smeermiddel aan hoge eisen, of veel eisen moet voldoen, neemt logischerwijs de prijs toe. Hiervoor zijn hoogwaardige olie en hoogwaardige technologische additieven/toevoegingen (soms per motortype) noodzakelijk.

 

Koop daarom de juiste olie voor uw auto altijd bij de specialist, bij ons dus.

 

 Bekijk "olievragen pagina" voor de antwoorden op bijna alle vragen! 

 

Waarom regelmatig uw oliepeil controleren?

Laten we eerlijk zijn, velen onder u peilen niet of nauwelijks! Zij gaan ervan uit dat de motor(olie) het uithoudt tot het volgend onderhoud.. Vaak is dat zo, maar het kan helaas ook fout uitpakken. Zeker met de huidige trend van kleinere motoren met meer vermogen.

Er worden nog hogere eisen gesteld aan de motorolie. Gevolg: noodzaak voor meer verschillende oliesoorten. Hoogwaardige motoren vragen om hoogwaardige olie, zo simpel is het.

De autofabrikanten beschouwen een olieverbruik van 1 liter op de 2000 km aanvaardbaar. Vaak mag het olieverbruik nog meer zijn…  Reken dus niet op tussenkomst van de fabrikant wanneer de rode (meteen stoppen!) oliedruklamp gaat branden, de motor stukloopt en u niet tussendoor het oliepeil gecontroleerd heeft.


Olieverbruik:  Extra olie wordt door de motor verbruikt onder langdurige zware omstandigheden: (o.a lang hoge snelheden / rijden met caravan  / slijtage  van de motor / veel korte stukjes), dan is het slim om tijdig te ontdekken dat er "olie bij moet".  

Elke motor verbruikt olie! Normaal is het verschil tussen het min/max teken op de oliepeilstok 1 liter. Het komt heel vaak voor dat bij een onderhoud het olieniveau al op minimum staat. Er is dus al een liter verbruikt. Dit blijft onopgemerkt als u het oliepeil niet controleert.

Het advies: 1 x per 1000 km peilen is daarom vaak fabrieksvoorschrift, zie ook het instructieboekje!


Olie bijvullen doe je als dit noodzakelijk is, maar hoe meet je dit goed?

 • Plaats de auto op een horizontale ondergrond;
 • Zet uw motor uit;
 • Wacht ongeveer 2 minuten (de olie moet teruglopen naar het motorcarter).
  Let op: bij een koude motor is alle olie weer teruggelopen in het carter en meet je altijd een iets hoger peil dan met de 2 minuten methode. Hou daar rekening mee.


   4 oliepeilstok in motorblok2       4 oliepeilstok min max

1) oliepeil controleren met een peilstok:

 • Trek de peilstok uit de peilstokhouder van de motor;
 • Maak de onderkant met de merktekens van de peilstok goed schoon met een niet-pluizende doek;
 • Steek de peilstok eventjes terug in de peilstokhouder. Let erop dat u hem volledig insteekt tot op het steunpunt en dat er geen vuiligheid in de motor komt via het gat van de peilstokhouder;
 • Haal de peilstok direct uit de peilstokhouder voor een correcte meting;
 • Controleer het oliepeil opnieuw;
 • Als er olie is bijgevuld en het olieniveau goed is, steek dan de peilstok weer volledig in de peilstokhouder van de motor

2) oliepeil controleren via een digitale display op het instrumentarium, bij peilstokloze motoren:

 • Zet het contact aan met de sleutel, of door op de startknop te drukken in geval van “keyless-entry”;
 • Controleer het oliepeil op de digitale display.

 

Oliepeil is te laag.... (bijna op MIN of daaronder...)

Kies de olie die geschikt is voor de motor van uw auto, zie hiervoor het instructieboekje.  Gebruik een trechter of een schenktuit om te voorkomen dat er olie wordt gemorst op de motor. Hou een schone doek of voldoende papier bij de hand. 

Als het olieniveau laag is, gelijk aan of net boven het onderste merkteken op de peilstok, vul dan voorzichtig met kleine hoeveelheden olie bij (bijvoorbeeld een kwart liter). Wanneer de peilstok niet duidelijk aangeeft hoeveel er moet worden bijgevuld, vul dan met nog kleinere hoeveelheden olie bij. Controleer steeds opnieuw het oliepeil tot het juiste niveau is bereikt.

Let op:  Het verschil tussen het minimum- en het maximumniveau is ongeveer 1 liter. 

Vul niet bij boven het maximumniveau. Het maximumniveau komt overeen met het bovenste merkteken op de peilstok. 

Let op: Gemorste olie op de motor kan rookvorming en stank veroorzaken. Veeg en dep daarom zoveel mogelijk gemorste olie van het motorblok. Het motorblok kan zeer heet zijn na het rijden. Raak uitlaatdelen niet aan met de handen. 

Als de gebruikte olieverpakking niet leeg is:  Sluit hem dan degelijk af!

 

 

FOTO rechten:
De gebruikte foto's worden reeds gebruikt op het internet (en facebook) en zijn naar onze mening rechtenvrij. Wanneer de rechtmatige eigenaar – bewijsbaar- aangeeft dat de betreffende foto’s niet zomaar gebruikt kunnen worden, verwachten wij een prompte reactie, zodat we dit adequaat kunnen oplossen.

Actueel

Aangesloten

logo horizontaal autoservicenetwerk

traxio


garage peppino

Molsekiezel 115 3920 Lommel

011 54.46.81

info@peppino.be

Openingstijden

 

staticmap

Social Media

Volg ons ook op social media

icon-twitter  icon-facebook  icon-googleplus  

PCA: Gewoon Goed!

Lees meer

Waarom PCA?

 • Service hoog in het vaandel

 • Groot aanbod  voertuigen

 • Persoonlijke service

 • Klant is koning

 • Voordelige prijzen

PCA nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen:

E-mail adres:

Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie onze privacy policy aan de onderzijde van deze pagina.

pca-airco-ventilatie

pca-voordelig-veilig

 

garage peppino